poniedziałek, 30 listopada 2009

Strefa Języka kulinarnie

Już niedługo czeka nas świąteczne szaleństwo kulinarne. Zanim zaczniemy myśleć o naszych  tradycyjnych świątecznych daniach i potrawach jest jeszcze czas na spróbowanie czegoś nowego, a przy okazji nauczenie się kilku przydatnych słówek i zwrotów.

W związku z tym, iż kolejne popołudnie filmowe (dokładna informacja już w tym tygodniu!) upłynie pod znakiem kina francuskiego, przyjrzyjmy się dwóm popularnym specjałom znad Sekwany.



Crêpe - to bardzo cienkie naleśniki wykonane z mąki pszennej. Słowo określające crêpe oznacza "zrolowany", "zwinięty".

I coś dla zaawansowanych kulinarnie entuzjastów kuchni francuskiej. Prawdziwa sztuka kulinarna.






Crème brûlée: deser przygotowywany na bazie kremu z jaj, śmietany i cukru, uwieńczony warstwą skarmelizowanego cukru. Aromat kremowi nadajwać może wanilia, czekolada czasem dodatki smakowe.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz